16 Ekim 2024
16.2 C
İstanbul
spot_img
Ana SayfaSağlıkYaşlılarda Artan Kronik Hastalıklar ve Önleme Yöntemleri

Yaşlılarda Artan Kronik Hastalıklar ve Önleme Yöntemleri

Yaşlılık döneminde bazı kronik hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Bu hastalıklar genelde yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kemik rahatsızlıkları ve kalple ilgili oluşan sağlık sorunlarıdır. Bu rahatsızlıklar, ileri yaştaki kişilerin yaşam kalitelerini ve sağlık durumlarını etkilediği için kontrol altına alınması gerekir. Uzun vadede ortaya çıkan yaşlılarda artan kronik hastalıklar için bazı önleme yöntemleri de vardır.

Yaşlılarda Artan Kronik Hastalıkları Önlemek için Dengeli Beslenmek 

Yaşlılarda Artan Kronik Hastalıkları Önlemek için Dengeli Beslenmek

Yaşlılarda artan kronik hastalıklar genelde sağlıksız ve düzensiz beslenme sonucunda ortaya çıkar. Öyle ki sağlıklı besin tüketen ileri yaştaki kişilerde bu rahatsızlıkların görülme olasılığı azdır. Zira artan yaş faktörüyle tüketilen besinlere daha fazla dikkat etmek gerekir. Diyabet, kolesterol ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda işlenmiş besinler tercih edilmemelidir. Özellikle de hazır gıdalardan kaçınmak önemlidir. Dengeli beslenme düzeninde taze sebze ve meyveler de ihmal edilmemelidir.

Tuzu Azaltmak

Dünya Sağlık Örgütü önerisiyle hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıkları risklerini azaltmak için günde 5 gramdan daha az tüketmek gerekir. Tuz tüketimi vücudun organlarına zarar verdiği için rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali de yükselir. Özellikle de hipertansiyonu tetiklediği için azaltmak önemlidir.

Hareket Halinde Olmak

Yaşlılılarda artan kronik hastalıklar ve önleme yöntemleri birçok unsuru içerir. Çoğu kronik rahatsızlığın nedeni hareketsiz yaşamdır. Özellikle de diyabet, kalp, kemik ve eklem hastalıkları sedanter hayat tarzından kaynaklanır. Bu nedenle yaşlılığa doğru ilerleyen bireylerin düzenli yürüyüş yapmaları gerekir. Bununla birlikte orta tempoda spor yapmak da hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı pozitif yönde etkiler.

Alkolden Kaçınmak

Alkol de yaşlılarda artan kronik hastalıklara zemin hazırlayan alışkanlıklardan biridir. Özellikle de çok fazla tüketildiğinde vücuttaki organlara ve beyne zarar verir. En fazla beyinde tahribata yol açan alkol düşünme, hareket etme ve karar verme gibi bilişsel kabiliyetlere zarar verir. Dolayısıyla alkol alışkanlığını bırakınca kronik rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali de azalır.

Kilo Kontrolünü Sağlamak 

Kilo Kontrolünü Sağlamak

Yaşlılarda artan kronik hastalıklar arasında diyabet, kolesterol ve kalp hastalıklar yer alır. Tümünün meydana gelmesinde kilo kontrolü ve yaşam tarzı etkili faktörlerdir. Hareketsiz bir yaşam süren ve fazla kiloda olan bireyde ileri yaşlarda bu hastalıklıklardan en az biri görülür. Bu nedenle sağlıklı beslenme, egzersiz ve yürüyüş gibi kilo kontrolü sağlayacak alışkanlıklar kazanılmalıdır.

BUNLARADA GÖZ ATIN !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments