24 Temmuz 2024
31.4 C
İstanbul
spot_img
Ana SayfaSağlıkFaranjit Nedir ?, Belirtileri nedir ?

Faranjit Nedir ?, Belirtileri nedir ?

Boğazın arka bölümünde yer alan yutakta oluşan iltihaplanmaya faranjit denir. Kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle boğazda ve burunda oluşan enfeksiyon hemen hemen herkeste görülebilir. Vücutta çeşitli sebeplerden ötürü çıkan faranjit sürekli öksürük ve tahrişle yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinde tıkanıklık, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik belirtiler arasında yer alıyor. Kişi boğazını temizlemek için öksürür ve temizlendiği hissine kapılır ancak bu durum boğazı daha fazla tahriş eder. Uzun süreli geçmeyen öksürük için uzman doktora görünmek gerekir. Peki faranjit nedir, bulaşıcı mıdır? Faranjit neden olur, nasıl bulaşır?

Faranjit nedir, bulaşıcı mıdır? Genellikle mevsimsel geçişlerde görülen faranjit boğazdaki ağrı veya tahriş hissidir. Faranjit doğal tedavi yöntemlerle geçebildiği gibi rahatsızlığın ilerleyen durumlarında uzman doktora gidilebilir. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülen solunum rahatsızlığı boğaz ağrısı, boğazda yanma, burun akması, boğazda kuruluk hissi, ateş, halsizlik belirtileriyle kendini gösterir. Boğazda ve burunda doluluk hissi oluşturan enfeksiyonlar yutkunma ve boğazda gıcıklanmaya sebep oluyor. Kişiden kişiye değişmek üzere faranjit birkaç gün içinde geçebiliyor. Doğru beslenmeyle birlikte enfeksiyonla baş edilebilir. Faranjite iyi gelen besinler arasında; zencefil, nane, adaçayı, fesleğen, limon yer alıyor. Peki Faranjit neden olur, nasıl bulaşır?

FARANJİT NEDİR, BULAŞICI MIDIR?

Genellikle soğuk havalarda kendini gösteren faranjit hem kış aylarında hem de yaz mevsimine geçişte görülebiliyor. Bahar aylarında çıkan polenler faranjite sebep oluyor. Öte yandan, üst yolunum hastalıkları sigara, alkol, kuru hava, tozlu hava, hava kirliliği, geniz akıntısı, çok sıcak ya da soğuk yiyecek-içecekler gibi etkenler faranjit oluşturuyor. Virüs kaynaklı oluşan rahatsızlığın geçmesi için bol sıvı tüketmek, et suyu içeren sıcak çorbalar içmek, sıcak tuzlu su ile gargara (1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz), yatak istirahati yapmak gerekir. Faranjit öksürük ve hapşırmadan dolayı bulaşıcıdır.

FARANJİT NEDEN OLUR, NASIL BULAŞIR?

Yutkunma güçlüğü, boğazda batma ve yanma hissi faranjit üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Burun ve ağzın arka duvarında bulunan yutak mukozasının iltihaplanmasına faranjit denir. Soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde ortaya çıkan faranjitin bulaşıcı olması korunma yöntemlerini artırıyor. Özellikle toplu taşıma, kalabalık ortamlarda hastalığın bulaşma olasılığı artıyor. Bazı meslek gruplarının bu rahatsızlığa kapılma riski oldukça fazladır. Öğretmen, spiker, pilot, avukat gibi meslek gruplarında bulunan kişilerde görülür. Boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk faranjitin belirtileri arasında yer alır.

VİRAL FARANJİT BULAŞICI MI?

Hem viral hem de bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşan faranjit bulaşıcıdır. Toplu taşıma, kalabalık ortamlarda hapşırma ve öksürme sebebiyle faranjit kişiden kişiye geçebiliyor. Doğal tedavi yöntemlerinden adaçayı, zencefil, zerdeçal, nane, limon, fesleğen yer alıyor. Sık tekrarlanan ve geçmeyen boğaz ağrısı için kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz. Uzman doktor tavsiyesi üzerine ilaç tedavisi uygulanmaya başlanabilir.

KRONİK FARANJİT BULAŞICI MI?

Burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmaya faranjit denir. Üst solunum enfeksiyonu bulaşıcı olduğu gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Kronik farenjitte ise ateş ya da kırgınlık yoktur ancak yutkunma güçlüğü, gıcık öksürüğü, yanma, gerilme, yabancı cisim takılmış gibi bir his ve boğazı sık sık temizleme isteği olur. Boğazı tahriş eden hava kirliliği, toplu ve kalabalık ortamlar kronik faranjit sebebidir. Kronik faranjit kişiden kişiye hapşırma ve öksürme yoluyla bulaşabilir.

BOĞAZ ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

Havaların soğuması ve kış mevsimiyle birlikte boğaz enfeksiyonu görülme riski artıyor. Boğaz enfeksiyonunu evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle ortadan kaldırabilirsiniz.

Papatya çayı, Bol miktarda su tüketimi, Nane limon, Adaçayı, Bal, Vitamin ve mineralli besinler

BUNLARADA GÖZ ATIN !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments