16 Ekim 2024
16.2 C
İstanbul
spot_img
Ana Sayfaİş DünyasıGayrimenkulEv Sahibi Olmanın Maliyeti: 2024’te Ne Bekleniyor?

Ev Sahibi Olmanın Maliyeti: 2024’te Ne Bekleniyor?

Günümüzde konut kiralarının hızlı bir şekilde artması ev almak isteyenleri daha da cesaretlendiriyor. Ancak konut kredi faiz oranlarının artış göstermesi ve beraberinde ev fiyatlarının artması beraberinde ev sahibi olmanın maliyeti durumunu da artırıyor.

Bir ev sahibi olmak son dönemlerde pek çok kişinin hayali. Ancak ev almak beraberinde pek çok kalemi de getiriyor. Ev alım sürecinde kişinin bütçesini doğru bir şekilde planlaması ve çıkabilecek bütün masrafları önceden bilmek gerekiyor.

Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Nedir

Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Nedir?

Ev sahibi olmanın maliyeti kalem kalem hesaplandığında son yıllarda rakamlar ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle kredi ile ev almak istenildiğinde geri ödemeler çekilen miktarın 6 – 7 katını bulabiliyor. Genel olarak ifade etmek gerekirse ev sahibi olmanın maliyeti kalem kalem şu şekilde:

  • Evin asıl bedeli
  • Aracı bedeli (Emlakçı, danışman vb.)
  • Tapu harç bedeli (Eve göre farklılık gösterebilir)
  • Döner sermaye bedeli (Ev alınırken, tapu harcı ve ek masraflar da çıkabilmektedir. Tapuda yer alan satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanan döner sermaye 2024 yılı için 822 TL olarak tahsil edilmektedir)
  • Emlak vergisi
  • Çevre temizlik vergisi (Evin metrekaresine göre hesaplanmaktadır)
  • DASK (Zorunlu olarak yatırılması gerekiyor)
  • Kredi masrafı (Ev alınırken kredi kullanıldıysa)
  • Abonelik masrafları (Doğalgaz, elektrik, su internet vb.)

Kredi İle Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar

Kredi İle Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar?

Günümüzde ev satın almak için en az 1 milyon TL ve üzeri miktarı gözden çıkarmak gerekiyor. Kredi ile ev almak da bu durumda sıkça araştırılan konular arasında yerini alıyor. Bankalar ev almak isteyenlere belirli miktarlarda kredi verebiliyor. Ancak günümüzde pek çok bankanın vermiş olduğu konut kredisinde faiz oranları yüzde 3’ün üzerinde başlıyor. Bu konu ev sahibi olmanın maliyeti durumunu da artırmaktadır.

Banka kredisi ile ev sahibi olurken dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. Kredi faiz oranı, kredi notu, tapu tipi, yasal izinler ve kredi geri ödeme miktarı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Günümüzde ne yazık ki kredi ile ev sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artış göstermektedir. Bu sebeple kredi çekilirken doğru araştırma yapmak büyük önem arz ediyor.

BUNLARADA GÖZ ATIN !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments